Ekoselfie, czyli nie marnuję żywności

fot. Banki Żywności

Typografia
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Marnowanie żywności to poważny problem, który ma swoje konsekwencje etyczne, ekonomiczne i ekologiczne. Gdyby uratować wyrzucane corocznie na świecie 1,3 mld ton żywności, to moglibyśmy zlikwidować problem niedożywienia i głodu. Banki Żywności ogłosiły w mediach społecznościowych konkurs #Ekoselfie, którego celem jest promocja najciekawszych zdjęć użytkowników, prezentujących swoją aktywność na rzecz niemarnowania żywności. Konkurs trwa do 28 lutego.

Zasady udziału w konkursie są proste. Każdy kto ma swój sposób na niemarnowanie i chciałby się nim podzielić, może zrobić zdjęcie i wysłać je wraz z krótkim uzasadnieniem. Zasady konkursu można znaleźć na stronie https://niemarnuje.bankizywnosci.pl/konkurs-ekoselfie/.

W Polsce poniżej progu skrajnego ubóstwa żyje ponad 1,6 mln osób. a marnuje się 9 mln ton jedzenia rocznie. To paradoks. Banki Żywności ratują średnio 80 tysięcy ton żywności przed zmarnowaniem i dostarczają je właśnie do najbardziej potrzebujących. Poruszając kontekst ekonomiczny, wyrzucanie żywności to strata pieniędzy. Średnio czteroosobowa rodzina wyrzuca rocznie żywność o wartości ponad 2000 zł. W końcu aspekt ekologiczny. Aby wyprodukować, przetworzyć i dostarczyć żywność na półki sklepowe, a następnie do naszych domów trzeba zużyć wodę, energię i paliwo. Dlatego wyrzucanie żywności generuje straty surowców. Przykładowo, wyrzucona kanapka z serem to aż 90 litrów zmarnowanej wody, jedno jabłko to strata 70 litrów wody. Wyrzucanie przychodzi nam zdecydowanie zbyt łatwo bo nie mamy świadomości skutków jakie ze sobą niesie. W sumie do produkcji wyrzucanej żywności zużywa się rocznie 250 bln wody, to 14 razy więcej, niż mieszczą w sobie wszystkie jeziora w Polsce.

Indywidualne działania każdego z nas, kiedy się je zsumuje, powodują realną zmianę. By zostawić następnym pokoleniom, świat nie gorszy niż ten, w którym żyjemy, musimy sami zacząć kształtować dobre nawyki. Tworzenie w naszych domach kultury szacunku do żywności powinno być czymś naturalnym. Jeśli nie jest, to z pomocą przychodzi w tym między innymi książka Jagny Niedzielskiej „Bez Resztek”, która jest pewnego rodzaju kompendium wiedzy w duchu zero waste. Są tam proste porady i duża dawka refleksji na temat tego jak uchronić się we własnym domu przed marnowaniem żywności. Warto sięgnąć po tę pozycję. Książka miała swoją premierę w styczniu 2019 roku.

 

(Źródło: Banki Żywności)

 

Jesteśmy na facebooku

fb

Ostatnie komentarze

A potem oburzenie harnasiów i halyn jak ktoś stwierdza że Polacy to debile. Wiecie że za granicą nie...
Anna napisał/a komentarz do Nauczyciele jako problem społeczny
Pani Sylwia ma marne pojęcie o pracy nauczycieli w świetlicy szkolnej...Miałam okazję, przez krótki ...
Sylwia napisał/a komentarz do Nauczyciele jako problem społeczny
Proszę wyjaśnić, w jaki sposób nauczyciel wspomagający przygotowuje się do zajęć. Przecie on po pros...
Taaa, a premier, z wielkim hałasem, przed kamerami otwiera "największą w Europie fabrykę amunicji". ...
Gdyby jeszcze Ministerstwo Edukacji chciało inwestować w takie rozwiązania, które z pewnością przyda...
Justyna napisał/a komentarz do Nauczyciele jako problem społeczny
... i co to za określenie "świetliczanka" :( To jest nauczyciel z takimi samymi kwalifikacjami jak P...
Justyna napisał/a komentarz do Nauczyciele jako problem społeczny
Całkowicie się z Panią nie zgadzam, że nauczyciel WSPÓŁORGANIZUJĄCY nie przygotowuje się do zajęć! Ł...
Eleonora napisał/a komentarz do Nauczyciele jako problem społeczny
Poniosły emocje tego dyrektora i nie ma prawa wygadywać takich bzdur: (cyt) "trwają w niekoniecznie ...

E-booki dla nauczycieli

Polecamy dwa e-booki dydaktyczne z serii Think!
Metoda Webquest - poradnik dla nauczycieli
Technologie są dla dzieci - e-poradnik dla nauczycieli wczesnoszkolnych z dziesiątkami podpowiedzi, jak używać technologii w klasie